İşçinin kendi istek ve kusuru duşunda işini kaybetmiş olması
İş sözleşmesinin feshinden önceki son 120 gün içerisinde prim ödenerek sürekli çalışmış olmak üzere, son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması
Fesih tarihini izleyen günden başlayarak 30 gün içinde şahsen veya elektronik ortamda İŞKUR'a başvurarak, yeni bir iş almaya hazır olduğunu kaydettirmiş olması
(30 günlük başvuru süresi geçtikten sonra yapılan başvurularda, gecikilen süre, hak sahipliği süresinden düşülmektedir.)
E-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Başvurmak için tıklayınız.
İşsizlik ödeneği başvurusu sonucu İŞKUR'un verdiği kararlara itirazlar, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ve Hizmet Merkezleri tarafından incelenerek sonuçlandırılmaktadır.
SGK kayıtlarında yer alan fesih nedenlerinden farklı bir gerekçe ile feshin gerçekleştirildiği yönündeki itiraz / bildirimlerde, bu durumun somut belgelerle (ihbar / kıdem tazminatının ödendiğini gösterir bordro/banka dekontu, kesinleşmiş mahkeme kararı v.s.) itiraz / bildirim sahibi tarafından kanıtlanması halinde SGK'ya yapılan bildirimdeki fesih nedeni farklı da olsa (SGK kayıtlarında güncelleme yapılmasına gerek olmaksızın) belgeye dayalı fesih nedeni esas alınarak işlem yapılmaktadır.
Arabuluculuk Son Tutanağı ile İşsizlik Ödeneği Alınabilir mi?
Taraflar arasında anlaşmanın sağlandığı arabuluculuk tutanakları İŞKUR tarafından mahkeme kararı gibi değerlendirilmektedir.
Arabuluculuk tutanağında feshin 4447 sayılı Kanun'un 51. maddesi kapsamında işsizlik ödeneğine hak kazanmanın şartlarını taşıdığının açık bir şekilde belirtilmesi halinde, SGK kayıtlarında güncelleme yapılmasına gerek olmaksızın, tutanak doğrultusunda işsizlik ödeneği hak sahipliğinin belirlenmesine ilişkin işlem yapılmaktadır.
Bunun için arabuluculuk son tutanağında, feshin hangi maddeye dayalı olarak gerçekleştiğinin, ihbar / kıdem tazminatına hak kazanıldığının, feshin işveren tarafından haklı nedenle yapılmadığının belirtilmesi gibi hususlar yeterli olacaktır.
İş Mahkemeleri Kanununda yapılan düzenleme ile sigortalıların alacak veya işe iade talepleri için mahkemeye başvuru yapmadan önce arabulucuya gitmesi gerekmektedir.
6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun 18. maddesinin 5. fıkrasında yer alan “Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde, üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamaz.” hükmü gereği taraflar arasında anlaşmanın sağlandığı arabuluculuk tutanaklarından feshin 4447/51. madde kapsamında olduğu anlaşılıyor ise fesih nedeni güncellenir.
İşsizlik ödeneğinin ödenmesi, fesih kodunun güncellenmesi gibi hususlarda anlaşmanın sağlandığı arabuluculuk tutanakları ile feshin 4447/51. madde kapsamında olduğunun anlaşıldığı arabuluculuk tutanağı olmasına rağmen tutanakta feshin işçinin istek ve/veya kusuru nedeniyle gerçekleştiğine dair bir ifade içermesi veya işveren tarafından feshin kapsam dışı olduğunu gösterir somut belge (istifa dilekçesi, ikale sözleşmesi, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri tutanakların) ibraz edilmesi halinde fesih nedeninin 4447/51. madde kapsamında güncellenmesi mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca, arabuluculuk süreci başlama tarihi fesih tarihinden önce olan arabuluculuk tutanaklarının (fesih bildiriminin işverence daha önce yapıldığı belgelendirilenler hariç) ikale sözleşmesi kapsamında değerlendirileceğinden fesih nedeninin güncellenmesinde esas alınma imkânı bulunmamaktadır.
Arabuluculuk tutanağının düzenlendiği tarihten itibaren 30 gün içinde yapılan başvurular süresinde yapılmış kabul edilir. Bu kapsamdaki başvurular Mahkemelik Bildirge girişi yapılmak suretiyle sonuçlandırılır.
Arabuluculuk tutanağı işçi tarafından Kurumumuza sunulmuş ise söz konusu tutanağın teyidi ile feshe ilişkin varsa başka belgelerin en seri şekilde gönderilmesi işverenden talep edilir. Yapılan başvuru, işverenden alınacak bilgi/belgeye istinaden yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde sonuçlandırılır.