Safi kazancın tespit edilmesi için, aşağıdaki giderlerin indirilmesi kabul edilir:
1. Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler.
(Ek parantez içi hüküm:5/12/2019-7194/13 md.)
(Kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerinin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 8.000 (2022) Türk lirasına kadarlık kısmı ile binek otomobillerinin iktisabına ilişkin özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi toplamının en fazla 200.000 Türk lirasına kadarlık kısmı gider olarak dikkate alınabilir. Faaliyetleri binek otomobillerinin kiralanması veya işletilmesi olanlara bu sınırlar uygulanmaz.)
2. Hizmetli ve işçilerin iş yerinde veya iş yerinin müştemilatında iaşe ve ibate giderleri, tedavi ve ilaç giderleri, sigorta primleri ve emekli aidatı, 27.maddede yazılı giyim giderleri;
3. İşle ilgili olmak şartıyla, sözleşmeye, mahkeme kararına veya kanuna göre ödenen tazminatlar;
4. İşle ilgili ve yapılan işin mahiyeti ve hacmine uygun seyahat ve konaklama giderleri (Seyahat maksadının gerektirdiği süreye uygun olmak şartıyla);
5. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri
(Ek parantez içi hüküm:5/12/2019-7194/13 md.)
(Binek otomobillere ilişkin giderlerin en fazla %70’i indirilebilir. Faaliyetleri binek otomobillerinin kiralanması veya işletilmesi olanlara bu sınırlar uygulanmaz.)
6. İşletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar.
7. Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanlar,
(Ek parantez içi hüküm:5/12/2019-7194/13 md.)
(Özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi hariç ilk iktisap bedeli 230.000 (2022) Türk lirasını, söz konusu vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hâllerde, amortismana tabi tutarı 430.000 (2022) Türk lirasını aşan binek otomobillerinin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla bu tutarlara isabet eden kısmı gider yazılabilir. Bu hükmün uygulanmasında binek otomobilin iktisap edildiği tarihte yürürlükte olan tutar dikkate alınır. Faaliyetleri binek otomobillerinin kiralanması veya işletilmesi olanlara bu sınırlar uygulanmaz.)
8. İşverenlerce, sendikalara ödenen aidatlar
9. İşverenler tarafından ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları
10. Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedeli.
11. Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen işbaşı eğitim programlarından faydalananlara, programı yürüten işverenlerce fiilen ödenen tutarlar.
Beyannameler için ödenen damga vergileri ise Gelir Vergisi Kanununun 68. maddesinde sayılan indirilecek giderler arasında yer almadığından indirim konusu yapılamaz.