Vergi Usul Kanunu Madde 5 - Gelir Vergisi mükellefleri ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar. İlan ve levhalara ilişkin diğer hususlar Maliye Bakanlığınca belli edilir.
Vergi Usul Kanununun 5. maddesinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden, vergi levhası ile ilgili düzenlemeler 142, 143, 146, 177, 272 ve 408 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ve 224 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile yapılmıştır.
6111 sayılı Kanunun 82. maddesiyle, VUK’un 5 inci maddesinde yer alan “levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca okunup görünecek şekilde asmak zorundadırlar.” ibaresi “levhayı almak zorundadırlar.” şeklinde değiştirilmiş ve bu değişiklikle vergi levhasının asılma zorunluluğu kaldırılmış bulunmaktadır.
Gelir/kurumlar vergisi mükellefleri tarafından gelir/kurumlar vergisi beyannamelerinin verilmesinden sonra vergi levhası, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulacak ve mükellefin internet vergi dairesi hesabına aktarılacaktır.
Vergi levhaları internet vergi dairesi hesaplarına aktarıldıktan sonra, gelir vergisi mükellefleri 1 Nisandan itibaren, kurumlar vergisi mükellefleri 1 Mayıstan itibaren, 31 Mayıs günü sonuna kadar, vergi levhalarını internet vergi dairesinden yazdıracaklardır.
Yazdırılan vergi levhalarının işyerlerinde bulundurulması zorunludur.
Yapılan denetimlerde bulundurma mecburiyetine uyulmadığının tespit edilmesi halinde her bir tespit için Vergi Usul Kanununun 353 üncü maddesinin (4) numaralı bendine istinaden özel usulsüzlük cezası kesilecektir.