Kiraya verenler, çoğunlukla kira sözleşmelerinin imzası anında, sözleşmenin imzalanması için bir şart olarak kiracıdan tahliye taahhüdü vermesini talep etmektedirler.
1- Peki Kira sözleşmesinin imzası anında, sözleşmenin imzalanmasının ön koşulu olarak alınan tahliye taahhütleri geçerli midir?
Kiralanana girilmeden önce, ilk defa kiralama sırasında verilen tahliye taahhütlerinin kiracının özgür iradesine dayanmadığı, bu nedenle kesin olarak hükümsüz olduğu kabul edilmektedir. Yargıtay 4 Ekim 1944 tarihli ve 15-20/28 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı gereği, bu gibi durumlarda kiracının taşınmazı kiralayabilmek için "istemeyerek" bu taahhüdü verdiğini kabul etmektedir.
Kiracının kiralanan taşınmazda kiracı sıfatıyla otururken verdiği tahliye taahhüdü geçerli kabul edilmektedir. Buna bağlı olarak kiracının kira sözleşmesi yenilenirken imzaladığı yeni sözleşmenin imzası anında verdiği tahliye taahhüdü de geçerlidir.
2- Sözlü tahliye taahhüdü geçerli değildir. Yazılı ve kiracı tarafından imzalı olarak verilmiş olmalıdır.
Noterlikçe düzenlenen veya onaylanan taahhütler dışındaki belgeler dışında, imzaya itiraz edilmesi halinde icra hukuk mahkemesinden itirazın kaldırılması istenemez. Böyle bir talebin yöneltilmesi halinde icra hukuk mahkemesince görevsizlik kararı verilemez, talebin reddi kararı verilmesi gerekir.
3- Tahliye taahhüdünün kiracıların tamamı tarafından verilmiş olması gereklidir.
Birden fazla kiracı olması halinde, kiracıların tamamına karşı icra takibi ve dava açılmalıdır. Yine tahliye taahhüdünün de kiracıların tamamı tarafından verilmiş olması gereklidir.
4- Tahliye taahhüdünde tahliye tarihi kiracı tarafından veya kiracının iradesine uygun olarak doldurulmuş olmalıdır.
Tahliye tarihine itiraz edilirse dava genel mahkemede açılmalıdır.
Bu durumda tahliye taahhüdünün imzasından hemen sonra, mümkünse aynı gün, noterden, kiraya verene noter aracılığı ile, zorla imzalatılan taahhüdün, serbest iradenize dayanmadığı ve kesin olarak hükümsüz olduğuna dair ihtar çekilmelidir.
İhtardan sonra da vakit geçirmeden tahliye taahhüdünün hükümsüzlüğüne dair dava açmakta yarar vardır.